Työnohjaus

Työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden käsitellä työhön liittyviä haasteita, tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä ammattilaisen kanssa.

Työnohjaus sopii kaikille, jotka kaipaavat selkeyttä, tukea tai uutta näkökulmaa työhönsä. Soinnun työnohjaajat ovat kokeneita ammattilaisia.

Työnohjaus

Työnohjaus on ammatillinen tukimuoto, joka tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden reflektoida omaa työtään ja työympäristöään. Se sopii millä tahansa alalle työskentelevälle ihmiselle, joka kaipaa tukea, selkeyttä tai uutta näkökulmaa työhönsä. Tarkka sisältö ja tapaamiskertojen määrä sovitaan aina erikseen työnohjaajan kanssa. Työnohjaus voi mm. ratkaista työarjen pulmia, vahvistaa ammatillista identiteettiä, tarjota tukea ja helpottaa työelämässä navigointia. Työnohjauksen avulla pyritään myös parantamaan työntekijän itsetuntemusta ja työssä tarvittavia taitoja.

 

Soinnun kokeneet psykoterapeutit, jotka tarjoavat työnohjausta:

Varaa aikasi

Täältä pääset varaamaan ajan valitsemallesi terapeutille etänä tai Helsingissä. Voit hakea haluamaasi palvelua, esimerkiksi lyhytterapia tai kertakäynti ja näet alla tätä palvelua tarjoavat terapeutit sekä heidän vapaat aikansa.

Ajan varaaminen on helppoa ja nopeaa. Huomaathan, että osalle terapeuteistamme voi varata aikaa ainoastaan sähköpostilla tai puhelimitse (tiedot löytyvät terapeutin omalta sivulta).

Usein kysytyt kysymykset

Työnohjaus tarjoaa tilaisuuden pohtia työssä esiintyviä ongelmia, tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita sekä etsiä keinoja ammatilliseen kasvuun ja jaksamiseen. Se voi olla yksilö- tai ryhmämuotoista. Työnohjaus voi sisältää esimerkiksi seuraavia osa-alueita:

  1. Jaksamisen ja voimavarojen tunnistaminen: Työnohjaus tukee myös työssä jaksamista. Se voi auttaa tunnistamaan omat voimavarat ja rajat sekä etsimään tasapainoa työn ja henkilökohtaisen elämän välillä.
  2. Työhön liittyvien haasteiden käsittely: Työnohjauksessa käsitellään työssä esiin nousevia vaikeuksia, kuten työyhteisön ongelmia, epäselviä rooleja tai yksilöllisiä haasteita, kuten stressiä ja kuormitusta. Työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden pohtia, miten näitä haasteita voisi ratkaista tai hallita paremmin.
  3. Itsereflektio ja ammatillinen kehittyminen: Työnohjaus auttaa tarkastelemaan omia tunteita, reaktioita ja toimintatapoja työssä. Itsereflektointi tukee ammatillista kasvua ja auttaa kehittämään omia työskentelytapoja ja vuorovaikutustaitoja.
  4. Tavoitteiden asettaminen ja toimintasuunnitelma: Työnohjaaja tukee asiakasta asettamaan selkeitä tavoitteita ja löytämään keinoja niiden saavuttamiseksi.
  5. Ristiriitojen ja vuorovaikutustilanteiden käsittely: Työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden käsitellä työyhteisön jännitteitä, konflikteja ja vuorovaikutusongelmia. Ohjaus auttaa löytämään keinoja rakentavaan keskusteluun ja konfliktien ratkaisemiseen.

Työnohjaus voi sopia sinulle, jos koet, että työelämässä on asioita, joissa kaipaisit tukea, kehittämistä tai selkeyttä. Työnohjaus voi sopia erityisesti, jos:

  1. Työ tuntuu kuormittavalta tai stressaavalta: Jos huomaat, että työtehtävät alkavat tuntua liian raskailta tai työssä jaksaminen on vaikeaa, työnohjaus voi auttaa löytämään keinoja paremman tasapainon ja jaksamisen saavuttamiseksi.

  2. Haluat kehittää työskentelytaitojasi: Jos haluat kehittää ammatillisia taitojasi, kuten vuorovaikutus-, päätöksenteko- tai ongelmanratkaisutaitoja, työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia keinoja ja löytää tehokkaampia tapoja työskennellä.

  3. Tunnistat työyhteisön tai tiimityön haasteita: Työnohjaus voi auttaa, jos työyhteisössä on ilmennyt ristiriitoja, jännitteitä tai kommunikaatio-ongelmia. Työnohjaus tarjoaa tukea konfliktien ratkaisemisessa ja vuorovaikutuksen parantamisessa.

  4. Haluat löytää uusia näkökulmia työhösi: Jos etsit uusia tapoja lähestyä työtäsi, ratkaista ongelmia tai parantaa omaa suoriutumistasi, työnohjaus voi tarjota tuoreita näkökulmia ja käytännön työkaluja.

  5. Kaipaat ammatillista tukea ja ulkopuolista näkökulmaa: Jos koet, että toisinaan tarvitset tukea päätöksenteossa, ajanhallinnassa tai työrooliisi liittyvissä epäselvyyksissä, työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden keskustella näistä asioista neutraalissa ja kannustavassa ympäristössä.

Työnohjaus ei ole pelkästään ongelmanratkaisua, vaan myös tilaisuus kasvaa ja kehittyä ammatillisesti.

Työnohjaukseen kannattaa hakeutua, kun työskentely tuntuu kuormittavalta tai haastavalta, ja kaipaa tukea omien työskentelytapojen tai vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Työnohjaus on hyödyllistä myös silloin, jos työhön liittyy epävarmuutta, vaikeita vuorovaikutustilanteita tai haasteita työyhteisön dynamiikassa. Se voi auttaa, jos päätöksenteko tai ongelmanratkaisu tuntuu vaikealta ja kaipaa ulkopuolista näkökulmaa.

Asiakastyössä työnohjaus tuo usein uusia näkökulmia ja voi olla suuri apu erityisesti haastavien asiakastapausten käsittelyssä. 

Työnohjauksesta voi saada apua työssä jaksamiseen, ammatillisen taitojen kehittämiseen ja omien voimavarojen tukemiseen. Jos työhön liittyvät tunteet, kuten stressi, turhautuminen tai epäonnistumisen pelko, vaikeuttavat työntekoa, työnohjaus tarjoaa turvallisen tilan näiden tuntemusten käsittelyyn.

Työnohjaus ja terapia eroavat toisistaan sekä tavoitteiden että lähestymistapojen osalta.

Työnohjaus on ammatillinen tukiprosessi, jossa työntekijä tai asiantuntija saa ohjausta oman työroolinsa ja työskentelytaitojensa selkiyttämiseen ja kehittämiseen. Työnohjauksessa pyritään tukemaan työssä jaksamista, kehittämään työskentelytapoja ja käsittelemään työelämään liittyviä haasteita. Työnohjaus on käytännönläheistä, ja siinä pyritään löytämään ratkaisuja työelämässä esiin tuleviin kysymyksiin, kuten vuorovaikutustilanteisiin, työyhteisöön liittyviin ongelmiin ja työtehtävien hallintaan. Työnohjauksen painopiste on ammatillisessa kasvussa.

Terapia sen sijaan keskittyy tunteisiin ja kokemuksiin, elämänhistorian käsittelyyn ja psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Terapiassa tavoitteena on lisätä itseymmärrystä ja käsitellä syvempiä tunteita ja kokemuksia, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuun. 

Työnohjaus voi olla erityisen arvokasta esihenkilötyössä, sillä se tarjoaa esihenkilölle tukea ja kehittämismahdollisuuksia monilla eri alueilla. Esihenkilö kohtaa päivittäin monenlaisia haasteita, kuten tiiminsä motivaation ylläpitämistä, konfliktien ratkaisemista ja päätöksenteon paineita. Työnohjaus auttaa käsittelemään näitä haasteita tarjoamalla mahdollisuuden reflektoida omaa johtamistyöskentelyä ja etsiä keinoja parantaa vuorovaikutusta sekä johtamistaitoja.

Työnohjauksen avulla esihenkilö voi tarkastella omia tunteitaan ja reaktioitaan haastavissa tilanteissa, kuten stressissä tai ristiriitatilanteissa. Tämä itsereflektointi vahvistaa kykyä tehdä tietoisempia ja tasapainoisempia päätöksiä, jotka tukevat työyhteisön hyvinvointia ja toimivuutta.

Työnohjaus tarjoaa myös tilan käsitellä työyhteisön dynamiikkaa ja kehittää vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja. Esihenkilö voi löytää uusia tapoja tukea tiimiään, parantaa yhteistyötä ja luoda avoimempaa ja luottamuksellisempaa ilmapiiriä. Lisäksi työnohjaus voi auttaa tunnistamaan omia voimavaroja ja rajoja, mikä tukee esihenkilöä jaksamaan vaativassa työssä.

Soinnun kaikilla työnohjaajilla on kattava kokemus ja koulutus, joka takaa laadukkaan työnohjauksen.

Suurimmalla osalla työnohjauksia tarjoavista terapeuteistamme pätevyys työnohjaukseen perustuu Helsingin kaupungin ja HUSin työnohjauskilpailutuksissa käytettäviin kriteereihin. Nämä terapeutit ovat saaneet psykoterapian erikoispsykologin koulutuksen, mikä antaa heille pätevyyden työnohjaukseen erityisesti sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle. Heillä on myös vuosien kokemus työnohjauksesta tällä sektorilla, mikä tuo syvyyttä ja asiantuntemusta työnohjausprosesseihin. 

Osalla työnohjauksia tekevistämme on myös erillinen työnohjaajakoulutus. Lisäksi osalla työnohjaajistamme on työterveyspsykologin pätevyys, joka antaa erityisosaamista työyhteisöjen ja esihenkilöiden haastaviin tilanteisiin, joissa tarvitaan tukea esimerkiksi johtamisen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Soinnun ammattilaisten joukosta löydät itsellesi tai työyhteisöllesi sopivan työnohjaajan. Meillä on useita työnohjaajia, joilla on 5–10 vuoden kokemus sosiaali- ja terveysalan työnohjauksista ja voimme kartoittaa sinulle sopivan työnohjaajan tarpeidesi mukaan.